Finansiering

Reise til KirkenesFor nordmenn flest kan det å reise til Kirkenes være ganske dyrt. Det er langt, og man må gjerne med flere fly. Faktisk er lengden fra Kirkenes til Oslo nesten tilsvarende lengden fra Oslo til Italia. Så det er snakk om store avstander, noe som er forklarende på hvorfor flybilletter kan koste flere tusen kroner. En måte å finansiere en slik reise på er å benytte seg av kredittkort eller ta opp et forbrukslån. Men er det en ansvarlig måte å reise på?

Det kan det absolutt være. Faktisk finnes det flere kredittkort som kan gi deg rabatter hos flere hotellkjeder og som dessuten gir deg gratis reiseforsikring dersom du betaler deler av turen med kortet. Alt om å låne penger til reise og oversikt over kredittkort finner du hos den norske finanstjenesten NorskKreditt.no.

Nøkkelen er planlegging

For å gi et svar på om det noengang kan være lurt å ta på seg gjeld for å reise på ferie, vil det første steget være å ta en ordentlig gjennomgang på sin personlige økonomi. Et kritisk punkt her er å sette opp et budsjett som viser hvor mye du må ha til faste utgifter som bokostnader og mat, og hvor mye du sitter igjen med etter endt måned. Om du kun har akkurat så du klarer deg, bør du for all del unngå å ta opp gjeld for å dekke ikke-nødvendige utgifter som en ferietur. Har du imidlertid litt større fleksibilitet, og har endel ekstra på slutten av måneden, men ikke nok til å betale en hel ferietur direkte, er du i en posisjon for å se nærmere på om et lån kan være en idé.

Det neste du må gjøre i så måte er å ta en full gjennomgang på hva ferieturen kommer til å koste deg, og gjerne legg inn litt ekstra sikkerhetsmargin i tilfelle det dukker opp andre utgifter du ikke har tenkt på. Når du har summen det koster deg må du så se nærmere på hvordan du kan få finansiert summen du trenger. Her er det viktig at du sjekker hos flere ulike låneselskaper, da betingelsene du kan få vil bli satt individuelt og kan variere stort.

Valget er hos deg, men du må være objektiv

Så du har nå satt opp et budsjett på hvor mye du vanligvis bruker hver måned, og du har sett at du har fleksibel kapital igjen. Videre har du satt deg et budsjett for ferieturen og sett hvor mye den kommer til å koste deg. Når du i tillegg også har hentet inn forskjellige tilbud og ser hva et lån kommer til å koste deg, og ikke minst hvor lang tid det vil ta deg å tilbakebetale lånet, da kan du ta en objektiv avgjørelse på om det er verdt det for deg å ta opp et lån. Det er det ingen fasitsvar på, og det må være opptil deg å bestemme om en ferietur til eksempelvis Kirkenes for å se nordlyset er verdt omkostningen.

Husk at det er enkelt å tenke seg at det å spare hva man normalt har igjen etter en endt måned, og bruke den summen på å tilbakebetale et lån ikke vil være noe problem. Men du må forplikte deg til å opprettholde nedbetalingene og sørge for at du ikke havner i en økonomisk klemme ved å reise på turen. Har du imidlertid gått gjennom alt vi har skrevet om i denne artikkelen, og sett at du fint vil klare nedbetalingen (og renteutgiftene), og det er for deg vært verdt opplevelsen en tur vil gi deg, ja da er det ikke nødvendigvis noe negativt knyttet til å bruke et forbrukslån på en unik turopplevelse.