Attraksjoner i Kirkenes

RussemonumentetSom nevnt tidligere er turistnæringen i Kirkenes blitt en av de viktigste inntektskildene for byen, og det er mye forskjellig som tiltrekker seg besøkende. I sentrum av byen kan man finne monumenter som ble satt opp i etterkant av den andre verdenskrig. Her er Russemonumentet og Krigsmødremonumentet blant de viktigste og mest besøkte. Kirkenes ble ellers hardt bomber gjennom krigsårene med over 300 raid og over 1000 flyalarmer som ble aktivert. Det var derfor plassert tilfluktsrom over hele byen, et av de største var kalt Andersgrotta og er i dag gjort om til en severdighet som kan besøkes.

By eller naturopplevelser – du velger!

En gang i måneden blir noe som er kalt “russetorget” arrangert i sentrum av byen. Det er et stort marked hvor alt fra unike klesplagg til mat og drikke blir solgt. Om man ønsker seg vekk fra bykjernen er et av lokalfjellene, Prestefjell, vel verdt et besøk hvor toppunktet gir en oversikt over hele Kirkenes og utover Varangerfjorden.

Som nevnt er arbeidet med å få Kirkenes igjen opp og frem som en gruveby satt i gang, men omfanget og ny teknologi gjør at sysselsettingen som bransjen en gang hadde i byen, vil nok ikke være det samme. Men en attraktiv turistdestinasjon er å dra til Bjørnevatn ca 12 km unna Kirkenes. Her kan man nemlig dra på gruve-sightseeing og se Rallar-monumentet, som er et monument satt opp for å hedre de første gruvearbeiderne som jobbet i byen. Som en noe utradisjonell severdighet kan man også i Bjørnevatn se det tyngste busskuret i Norge. Det er en tidligere lasteskuffe som er snudd på hodet, og er antatt å veie rundt 14 tonn.

Sør-Varanger – en utendørsentusiats mekka

Fiske kirkenesÅ dra på laksefiske i Kirkenes er også noe som er populært, hvor blant annet Neiden er regnet som en av de beste elvene i hele Norge. Her kan man også finne organiserte fisketurer, og andre guidede turer i nærområdet. Faktisk finnes det i Sør-Varanger over 4 000 fiskevann, så dersom det er en av dine store interesser vil plassen være et velegnet reisemål. Uavhengig om du reiser på vinterstid eller om sommeren, vil det være massevis av utendørsaktiviteter man også kan velge mellom.

Vinteren er kald i Sør-Varanger, og den kaldeste dagen ble målt like utenfor Kirkenes på Strand i Pasvikdalen. Da kunne temperaturmåleren vise hele -52 grader! Men på tross av at det er stabil og kald vinter, er slike temperaturer uvanlige. For skigåere er derfor plassen utmerket, og kommunen tilbyr i tillegg egne organiserte utflukter. Men nesten uansett hvor du er vil du kunne oppleve det mange kommer til Kirkenes for. Og det er nordlyset. Det kan man se fra byen, eller du kan reise rundt 10 minutter utenfor bykjernen, bare høre stillheten og ta inn det vakre spektakulære lyset som danser over himmelen. For de som ønsker litt mer fart og spenning kan ellers være med på snøscooterturer, havrafting, isdykking eller gå på kongekrabbesafari.

Uansett hva du er ute etter så vil nok Kirkenes og Sør-Varanger ha noe for deg!